Szinte mindenki tudja, hogy manapság az allergia népbetegség. Bárkinél jelentkezhet nemre és korra való tekintet nélkül. Az allergia tulajdon képen az immunrendszerünk túlzott reagálása az allergén anyagokra. Az allergiát egyik leggyakrabban kiváltó ok a házi poratka. Pontosabban az allergiát nem a poratka okozza, hanem annak ürüléke.

Biztosan megdöbbenne, ha látná, hogy kikkel alszik egy ágyban!

kárpittisztítás biotakarítás eszközei

A felmérések szerint egy átlagos tisztaságú ágyban akár 2 millió atka is élhet! Persze nem csak az ágyban találhatóak meg, hanem az összes kárpitozott bútorban és lakberendezési tárgyban. (szőnyeg, ülőgarnitúra, fotel, párna, plüss játékok) Az atkák igen kis méretű (0,25-0,3 mm nagyságú) rovarok. Az igazi gond az velük, hogy nem szobatiszták. Az atkák széklete nagyon kisméretű, ezért hatékony eltávolításuk házilag különösen nehéz feladat.

Hogyan szabaduljunk meg az atkáktól?

Házi megoldások:

Porszívózás

 

A porszívónak három alapvető követelménynek kellene tökéletesen megfelelnie: nagy szívóhatás, ideális rezonancia és a tökéletes leválasztás. A nagy szívóhatás és a rezonancia a mélységi tisztítás miatt fontos. Ha pedig az összeporszívózott atkákat, atkaürüléket nem tudjuk „szűrni”, nem csináltunk semmit, hiszen ismét a levegőbe „lőjük” őket. Ez az egyik oka a porszívózás közbeni gyakori tüsszentésnek. Csak olyan nagy szívóhatású gépek jöhetnek számításba, melyek szívófejébe poroló technika van beépítve és valóban HEPA rendszerűek. A gyakorlatban ezek a gépek elég ritkák és az áruk miatt nem elterjedtek. Tapasztalataink szerint egy átlagos porszívóval csak rontunk a helyzeten.

Magas hőmérsékletű mosás (60 fok feletti)

 

Ez jó megoldást jelenthet, az ágyneműk és függönyök tekintetében. Kár hogy a fotel, kanapé, ágymatrac, ülőgarnitúra, francia ágya nem fér el a mosógépben.

Atkaölő szerek használata

 

Az atkaölő szerek hatása átmeneti, néhány hónap alatt az atkák ismét elszaporodnak. Az irtást tehát rendszeresen ismételni kell, ami viszont a költségeket növeli. Tény, hogy egyes szerek nagymértékben elpusztítják az atkákat, de a már jelenlévő allergénre nem hatnak, vagyis az ürülék kérdése továbbra is megoldatlan.

Profi megoldások:

A tökéletes atkamentesítéshez professzionális technológiára van szükség. Ez az eljárás ötvözi a speciális gépeket a korszerű vegyszermentes tisztítószerekkel.

Részletes biotakarítási technológia